Skip to content

Woningmarkt volledig vastgelopen: jong en oud in nood

Zowel starters als ouderen vallen volledig buitenboord op de woningmarkt. Voor het eerst slaan nu ook geldverstrekkers alarm over de vastgelopen woningmarkt. Verzekeraar Aegon noemt een ’deltaplan’ noodzakelijk, waarbij ook het Groene Hart niet heilig meer is.

Voor jong en oud is het op dit moment lastig om een betaalbare woning te kopen.

„Wij zien het percentage startersleningen in de Randstad drastisch dalen”, zegt Maarten Edixhoven, de topman van Aegon Nederland, in een gesprek met deze krant. Wat hem betreft moet, om de huizencrisis op te lossen, ook in het Groene Hart worden gebouwd. In Utrecht en Noord- en Zuid-Holland is de woningnood immers het grootst, redeneert hij.

De verzekeraar was vorig jaar, na Rabobank, de grootste hypotheekverstrekker van ons land. Bovendien financiert Aegon ook jaarlijks de bouw van duizenden woningen, ook voor starters en senioren.

Nog minder dan één op de vijf hypotheken die bij Aegon worden afgesloten, is voor starters. Vier jaar geleden lag dat percentage nog twee keer zo hoog. Het totale hypotheekbedrag voor starters bij Aegon lag vorig jaar voor het tweede jaar op rij op 1,4 miljard euro. Die cijfers geven een goed beeld van de huizenmarkt als geheel: steeds vaker kunnen alleen doorstromers van het ene koophuis naar het andere zich een hypotheek veroorloven.

Zilver Wonen, een stichting van onder meer Rabobank en ouderenbond Anbo, concludeerde gisteren uit onderzoek onder 3800 zestigplussers dat ouderen in vier van de vijf gevallen momenteel geen betaalbare en geschikte woning kunnen vinden. Omdat de senioren daarom maar in hun oude woning blijven zitten, vormen ze een ’kurk’ die doorstroming op de rest van de woningmarkt belemmert. Dat is, samen met strengere financieringsregels, een belangrijke oorzaak van de penibele situatie van starters.

Het is voor het eerst dat ook grote financiers alarm slaan over het vastlopen van de woningmarkt. Aegon stelt dat veel bouwbedrijven financieel verzwakt uit de crisis kwamen daardoor onvoldoende kunnen leveren. Ook ziet de verzekeraar gemeenten projecten frustreren met regelgeving.

Aegon claimt dat Nederland 80.000 woningen per jaar moet bijbouwen, twaalf jaar lang, tot een totaal van een miljoen. Exclusief vervangende woningen. Daar is een ’deltaplan’ voor nodig, in samenwerking met de overheid. Edixhoven: „Anders worden koopwoningen onbetaalbaar in de Randstad. Het is nu al een realiteit dat bijvoorbeeld onderwijzers in Amsterdam geen huis meer kunnen kopen.”

Back To Top