Skip to content

Verdien je modaal, dan zit een koophuis er (waarschijnlijk) niet meer in. Je hebt bijna twee salarissen nodig voor een gemiddeld koophuis

Met het anderhalfverdienersmodel, dat bij de meeste gezinnen in Nederland de norm is, kunnen Jan Modaal en zijn vrouw geen huis meer kopen.

Voor een gemiddeld koophuis heb je nu al bijna twee modale inkomens nodig, heeft hypotheekadviesketen Van Bruggen uitgerekend.

Tussen 2011 en 2016 kon je de gemiddelde koopsom voor een huis betalen van de maximale hypotheek die je kreeg met anderhalf modale inkomens. Inmiddels zijn daar bijna twee modale inkomens (dit jaar 36.500 euro bruto per jaar, dus in totaal 73.000 euro bruto) voor nodig.

Gemiddelde koopsom is 361.000 euro

De gemiddelde koopsom voor een huis was in mei van dit jaar 361.000 euro. Met twee modale inkomens, en verder geen schulden of verplichtingen als alimentatie, kun je net iets minder dan 375.000 euro lenen.

Maar gezien de cijfers van makelaarsvereniging NVM, die volgens Van Bruggen altijd iets vooroplopen op de cijfers van het Kadaster, gaat de gemiddelde koopsom hier snel bovenuit stijgen. De NVM maakte onlangs bekend dat huizenprijzen het afgelopen kwartaal zo’n 20% hoger lagen dan een jaar eerder.

Hypotheekrente blijft laag

Ondertussen blijft de hypotheekrente laag. Al enkele maanden verandert er weinig, als er rentewijzigingen zijn zijn het kleine, blijkt uit het overzicht van de hypotheekadviesketen.

Eerder dit jaar steeg de marktrente wel, maar de hypotheekrente steeg niet mee. De marges van geldverstrekkers liggen daarom 0,1 tot 0,4 procentpunt lager dan in andere jaren. De hypotheekadviesketen houdt om deze rekening met een stijging van de hypotheekrente met enkele tienden in de komende maanden, maar tot nu toe is dit uitgebleven.

Back To Top