Skip to content

Randstadtaferelen op Twentse woningmarkt: voor bijna de helft boven de vraagprijs verkocht

– De vraag naar tussenwoningen in Borne, zoals hier in de Bornse Maten, spant de kroon.

 

ENSCHEDE – De laatste twintig jaar stonden er in Twente niet zo weinig huizen te koop als het laatste kwartaal. De schaarste aan woningen is vooral rond Enschede en Hengelo bijna net zo groot als in de Randstad. Toch was er sprake van een recordaantal transacties op de regionale huizenmarkt.

De vraag is dus ook in Twente vele malen groter dan het aanbod. Daarom stijgen de verkoopprijzen nog steeds, coronacrisis of niet. „We hebben in Twente te maken met de meest krappe woningmarkt sinds 1999”, zegt voorzitter Peter Burbach van de makelaarsvereniging NVM Twente. „De krapte zorgt er weer voor dat een deel van de potentiële verkopers geen geschikte woning vindt en dus ook het eigen huis niet te koop zet.”

We hebben geen kopers uit de Randstad nodig om hier een overspan­nen markt te hebben

– Peter Burbach, NVM Twente

 

Veel woningen verkocht boven vraagprijs

De gekte op de Twentse woningmarkt leidt ertoe dat in en rond Hengelo en Enschede iets meer dan de helft van de woningen boven de vraagprijs wordt verkocht. In en rond Almelo is dat bij ruim een derde van de woningen het geval. Dat woningzoekers uit de Randstad hier de prijzen zouden opdrijven is volgens Burbach niet aan de orde. „Dat speelt hier niet”, zegt hij. „We hebben de Randstad niet nodig om hier en overspannen markt te hebben. Mensen uit steden in het westen met verhuisplannen kijken eerst in dorpen rond de eigen stad en daarna naar de Veluwe en wellicht de regio Deventer, maar niet naar Twente.”

Tussenwoningen Borne

In Twente werden het vorige kwartaal 30 procent meer huizen verkocht terwijl het aanbod met 30 procent daalde. In de NVM-regio Hengelo-Enschede, waartoe ook Borne, Haaksbergen en Hof van Twente behoren, doen zich inmiddels Randstedelijke taferelen voor. Borne spant de kroon en dan vooral tussenwoningen in Borne, want daar is nauwelijks aan te komen.

Prijsstijging gemiddeld 11 procent

Woningen in Twente zijn nu gemiddeld 11 procent duurder dan een jaar geleden en de gemiddelde verkooptijd bedraagt 26 dagen. Daarmee is een huis in Twente gemiddeld vier dagen sneller verkocht dan gemiddeld in Nederland. Qua prijsstijging ligt Twente 1 procent onder het landelijk gemiddelde.

‘Er is geen doorstroming’

„Van de coronacrisis trekt de huizenmarkt zich in heel Nederland niets aan, ook in Twente niet”, zegt Peter Burbach. „Zo lang de rente zo laag blijft als hij nu is en er geen grote aantallen nieuwbouwhuizen bij komen, dan zie ik de vraag en dus ook de prijzen niet dalen. Iedereen blijft zitten waar hij zit, zolang er niets nieuws is gevonden. Dat is het probleem. Er is geen doorstroming.”

Back To Top