Makelaars en gemeente Amsterdam: ‘Ga in Purmerend wonen’

schermafbeelding-2016-11-24-om-14-32-44Woningen in de hoofdstad zijn zo duur en schaars geworden dat de gemeente, makelaars en woningcorporaties woningzoekende actief aanmoedigen om het toch vooral buiten hun stad te zoeken. Kijk eens naar huizen buiten de gemeentegrenzen. In Diemen, Abcoude, Purmerend of Zaanstad heb je prachtige huizen voor veel minder geld. Dat is de opvallende boodschap die spreekt uit een nieuw rapport over de Amsterdamse woningmarkt en uit rondgang langs de partijen.

Een groot huis met tuin

De gemeente en makelaars wijzen op de goede bereikbaarheid en het aantrekkelijke woningaanbod in omliggende gemeenten. ‘Als je hier voor meer dan € 300.000 op 40 m2 wil gaan wonen, ben je meer dan welkom’, zegt Sven Heinen, voorzitter van de makelaarsvereniging Amsterdam (mva). ‘Maar kijk ook eens verder dan je neus lang is, naar Purmerend, Kudelstaart en Aalsmeer. Als je bereid bent een kwartier in de trein te zitten naar je werk koop je voor hetzelfde geld een twee keer zo groot huis met een tuin.’

In Purmerend of Zaanstad betaalde je het derde kwartaal bijvoorbeeld tussen € 2000 en € 2500 per m2, in Amsterdam lag die prijs boven de 3000 per m2, blijkt uit cijfers van taxateur Calcasa.

schermafbeelding-2016-11-24-om-14-32-52Terwijl de reistijd volgens Heinen relatief heel kort is. ‘Nederlanders doen daar heel moeilijk over. We schieten direct in paniek als we een uur moeten reizen. Maar in Londen is het de normaalste zaak van de wereld om een uur met de metro te reizen.’

Bouwlocaties

De gemeente prijst ook de bouwkavels van buurgemeenten aan. ‘Niet alleen consumenten maar ook vastgoedbeleggers en ontwikkelaars zijn enorm gericht op Amsterdam’, zegt Pierre van Rossum, directeur Grond en Ontwikkeling bij de gemeente Amsterdam. Maar in de regio is er volgens Van Rossum ook volop grond beschikbaar voor goede projecten. ‘Zaanstad is bijvoorbeeld heel actief.’ Hun kavels staan in het overzicht van bouwlocaties dat de gemeente maakt voor marktpartijen. Amsterdam start in 2017 ook een projectbureau dat alle inspanningen in de regio om de nieuwbouw te stimuleren gaat coördineren.

Overspannen toestand

schermafbeelding-2016-11-24-om-14-32-59

De aanmoedigingen van gemeente en makelaars zeggen alles over de overspannen toestand van de Amsterdamse woningmarkt. De stad groeit jaarlijks met zo’n 11.000 mensen. Daar is bijna niet tegen op te bouwen. Dit jaar komen er zo’n 6000 tot 7000 nieuwe woningen bij. Doordat het aanbod de vraag niet bijhoudt stijgen de prijzen naar recordhoogtes. ‘Woningzoekenden zijn “panisch” op zoek naar een steeds schaarser product, staat in het rapport dat de titel Amsterdam (on)betaalbaar kreeg.

Boven de vraagprijs

De eerste drie kwartalen stegen de prijzen met 13,2%. In 2015 namen de WOZ-waarden met 16,7% toe. Gemiddeld duurt het 25 dagen om een woning te verkopen. Zo snel is het nog nooit gegaan, in 2007 en 2008 voor de crisis losbarstte, duurde het 37 dagen. Van de kopers biedt 60% meer dan vraagprijs. Het aantal woningen dat nog te koop staat is gehalveerd tot 1892, wat betekent dat er voor makelaars steeds minder werk is.

Amsterdam binnen de ring wordt steeds meer een plek voor rijke mensen volgens makelaar Heinen. ‘Nieuwbouw is daar alleen toegankelijk voor huishoudens met een hoog inkomen’, aldus het rapport. Bij 80% van de nieuwe huizen binnen de ring heeft een verkoopprijs hoger dan € 400.000. Kleine woningen worden nauwelijks gebouwd.

Maar buiten de ring in Noord, Zuidoost of Nieuw-West, kunnen ook gezinnen met een middeninkomen nog betaalbare woningen vinden, benadrukt Van Rossum. In Noord dichtbij de A10 zijn nog woningen te vinden van 100 m2voor zo’n € 200.000. Het is wel het stadsdeel waar de prijzen het hardste stegen, namelijk met 14,9%. ‘We bouwen jaarlijks ook 1200 sociale woningen en 1000 huurwoningen met een middenhuur in Amsterdam’ aldus Van Rossum.