Skip to content

Huis in Hengelo in negen maanden tijd 120.000,- duurder: ‘Zo bizar is het niet’

– Voor- en na, hetzelfde huis, een andere prijs. Het verschil is gigantisch: 120.000 euro

 

HENGELO – Exact hetzelfde huis in Hengelo dat binnen één jaar twee keer op Funda verkocht wordt. Eerst voor 180.000,-, sinds deze week te koop voor 299.500 euro. Een stijging van 66 procent: hoe zit dat? Wij zochten (en vonden) het antwoord. „Wie niet waagt, die niet wint.”

Het bericht van de opmerkelijke transformatie – en prijsstijging – in Hengelo belandde deze week op het populaire Instagram-account Funda Makeovers, waar opknappertjes gebundeld worden. De voor- en na foto’s van de flitsverkoop spreken voor zich: het hele huis is opgefrist, van badkamer tot tuin. Toch vragen veel mensen zich af: is dit niet een bizar grote stijging?

De bouwkosten zijn de laatste maanden 35 procent omhoog gegaan. Hout is hartstikke duur geworden, personeel ook. Dat vergeet iedereen

‘Pittig prijsje’

Makelaar Steven Elst van Thoma Post Hengelo – geen partij in deze zaak – noemt de te koop aangeboden woning een ‘forse stijging’ en ‘pittig prijsje’. Maar ook niet helemaal onrealistisch: „Wie niet waagt, die niet wint.” In september 2020 werd het huis nog verkocht voor 180.000 euro, negen maanden later moet de nieuwe koper een vraagprijs van 299.500 euro aftikken.

Het tekent deels de doldwaze prijzenslag op de huizenmarkt, die – ook in Twente – al enkele jaren gaande is. Zolang de rentes laag blijven, zullen de huizenprijzen stijgen, zegt makelaar Elst. „Komt bij dat er nog steeds een veelvoud aan kopers in de markt is. Die vechten met zijn allen om het minimale aanbod dat er nu is.”

Geen seconde in gewoond

De twee-onder-een-kapper in de Hengelose wijk ‘t Wilbert blijkt volgens de kadastrale gegevens aangekocht door een bedrijf uit Ambt Delden. De originele vraagprijs was 200.000 euro, de koopsom uiteindelijk 180.000 euro. Datum van overdracht: 3 september 2020.

Het bedrijf knapte de woning volledig op en installeerde een nieuwe keuken, vloer, badkamer, toilet, tuin en repareerde een lekke kelder. Tussen aankoop en huidige verkoop zitten negen maanden. Geen mens woonde ook maar een dag in het huis.

Onterecht beeld

De man achter het opknapproject blijkt Robbert. Hij staat liever niet in de aandacht, maar wil desgevraagd wel uitleg geven. „Deze prijs zegt misschien iets over de markt, maar ook wat er aan het huis gebeurd is. Alleen: daar hoor je niemand over.”

Volgens de Tukker ontstaat er onterecht het beeld dat er in no-time goud geld verdiend wordt aan het opfrissen van huizen. „De bouwkosten zijn de laatste maanden 35 procent omhoog gegaan. Hout is hartstikke duur geworden, personeel ook. Dat vergeet iedereen.” Daarnaast betalen beleggers tegenwoordig 8 procent overdrachtsbelasting, wat in het Hengelose voorbeeld neerkomt op bijna 15.000 euro.

Fulltime flitsverkoper

De Twentenaar werkt al een jaar of vijf als fulltime ‘flitsverkoper’ van huizen in Twente. Zijn vader doet het al veel langer. Hij scout de pareltjes met potentie zelf, koopt ze aan, knapt ze op en verkoopt ze spik en span weer door. Robbert is niet de enige, alleen in Hengelo al zijn meerdere partijen actief in de aankoop van vaak bouwvallen of klushuizen.

Zo ging een huis aan de Elsbeek vorig jaar onder de hamer voor 117.500. Inmiddels wordt diezelfde woning in Hengelo – volledig gerenoveerd – voor 265.000 euro op Funda aangeboden. „Beleggers doen allemaal hetzelfde: waarde toevoegen aan een huis, waardoor het een gespreid bedje wordt voor een koper”, vertelt makelaar Elst. „Dat willen mensen namelijk graag, een huis dat hip en happening is en waar ze geen dubbeltje in hoeven stoppen. Daarna is het marktwerking: hoeveel heeft iemand er voor over?”

Gelukstreffer

De makelaar vindt niet dat er cowboys actief zijn op de markt. Sterker nog: het aantal beleggers dat zich mengt in de huizenstrijd daalt volgens hem, omdat ook zij last ondervinden van de grillige woningmarkt. Aankoopprijzen zijn zo hard gestegen, dat het lastig wordt na verbouwing wat te verdienen. “Dit huis is waarschijnlijk gewoon verschrikkelijk goed ingekocht. Een gelukstreffer. Eerder te goedkoop bij aankoop dan te duur bij verkoop.”

De ‘flitsverkoper’ zelf geeft toe dat de huidige marktomstandigheden gunstig voor hem zijn. Hij geniet er van om potentie te zien in ‘bouwvallen’ en die om te toveren tot paleisjes voor nieuwe bewoners in Twente. „Ik snap dat zo’n hogere prijs apart klinkt, maar ik vind dit niet perse bizar. Mijn verbouwingskosten ga ik niet bloot geven, maar dat is best fors. Daar verkijk je je echt snel op.”

Back To Top