skip to Main Content

3,5 miljard

De waarde van het spaargeld van Nederlanders smelt weg. De spaarrente is zo extreem laag, dat die bij lange na niet de stijging van de prijzen compenseert. Spaarders verliezen daardoor dit jaar bij elkaar bijna 3,5 miljard euro aan koopkracht.

Uit cijfers van De Nederlandsche Bank blijkt dat Nederlanders dit jaar bij elkaar 415 miljard euro aan spaargeld opzij hebben gezet. De spaarrente was gemiddeld 0,57 procent, terwijl de prijsstijging op 1,4 procent uitkomt. Daardoor hollen spaarders voor miljarden in koopkracht achteruit.

Risico’s

De koopkracht zal voor die spaarders de komende tijd nog verder verslechteren. De spaarrente blijft waarschijnlijk voorlopig laag, omdat de Europese Centrale Bank geen enkele aanstalten maakt om de officiële rente te verhogen. Critici vrezen dat consumenten, beleggers en investeerders steeds meer risico’s nemen om toch nog een beetje rendement te krijgen.

Sparen of beleggen?

Mensen met een spaarrekening tot ongeveer 20000 euro kunnen eigenlijk geen kant uit. Zij kunnen niet het risico nemen te gaan beleggen en zijn eigenlijk overgeleverd aan een lage rente. Maar door de vrijstelling van ruim 20.000 euro per persoon, hoeven ze ook geen vermogensheffing van 1,2 procent te betalen.

Spaarders met meer geld zouden kunnen overwegen een stukje van hun geld te gaan beleggen. Belangrijk is dat ze dit geld lang kunnen missen om een teruggang op de aandelenbeurs uit te zitten.

Komt u er niet uit?

Kantoor

Wij helpen u graag op ons kantoor in Purmerend.

Maak een afspraak op kantoor

Telefoon

Wij zijn te bereiken op maandag, woensdag en vrijdag van 9.00 tot 18.00 uur. Op dinsdag en donderdag van 12.00 tot 21.00 uur.

Klantenservice: 0299 676 525

Service en contact

Back To Top